De herfst is begonnen.

Vandaag zijn de dag en nacht precies even lang, dit wordt de herfst equinox genoemd. De herfst is begonnen! We gaan over naar een tijd waarin het langer donker is dan licht. Dus waarin we waarschijnlijk meer binnen zullen zijn dan buiten. Dit is letterlijk zo. Het is fijn om ‘s avonds met een kleedje, boekje en een kopje thee op de bank te zitten. ‘s Avonds kaarsjes aan om toch het licht en de warmte binnen te laten en spelletjes doen of een avondje series kijken hoort bij de herfst. Ik vind het heerlijk om mijn huis en tuin herfstig in te richten. Een mooie krans maken en ophangen, een herfsttafel met allemaal mooie schatten uit de natuur en bakken met producten uit de tuin zodat het huis heerlijk ruikt en er een herfstsfeer hangt.

Signalen van de herfst

de herfst is begonnenWat zijn voor jou tekenen dat de herfst is begonnen? Het is bijzonder om te merken dat er meer spinnen zijn, dat je in de ochtend de spinnenwebben heel goed kunt zien door de dauw die erop licht. Ook de bladeren verkleuren, de eikels en kastanjes vallen uit de boom en natuurlijk worden de dagen korter. Er zijn mensen die moeite hebben met de omschakeling. En inderdaad het zonlicht wat ons veel energie en blijdschap geeft wordt minder.

Mij helpt het om bewust te zijn van de verandering en bewust te kijken naar de mooie dingen van de herfst. Zoals mooie bladeren, de spinnenwebben, het prachtige licht als de zon onder gaat, de harde wind die de bomen ontdoet van het oude hout, de vruchten die overal groeien en waar de vogels zich tegoed aan kunnen doen. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Aan jou om te kijken waar jij de schoonheid van de herfst in kan zien en waar je daardoor blij wordt.

Naar binnen keren

Maar in deze tijd is het ook belangrijk om zelf naar binnen te keren en om aan ons innerlijk te vragen of we nog op de goede weg zijn. Om te luisteren naar ons hart, wat wenst ons hart voor ons? Volgen we nog de weg die we zelf willen, of laten we ons beïnvloeden door de wensen van onze ouders, de maatschappij of anderen? De herfst is een goede tijd om hier bij stil te staan. Als we naar de natuur kijken, dan valt daar ook iets van te leren. De natuur keert ook langzaam naar binnen. Nu kunnen we nog veel producten oogsten, maar er vallen ook al bladeren van de bomen. Het is goed om de balans op te maken; wat heb je afgelopen periode geoogst? En dient deze oogst je nog of zijn er zaken die je achter je kunt laten?

Letterlijk en figuurlijk loslaten

Ik neem het loslaten in de herfst vaak ook letterlijk. Sowieso is mijn streven om minder aan spullen te hechten. Maar in de herfst ruim ik kamer voor kamer, kast voor kast mijn huis op om te kijken wat ik wil bewaren en wat er weg kan. Door spullen weg te doen en ruimtes op te ruimen ontstaat er letterlijk meer ruimte. En dat voelt fijn. Door ruimte te creëren heb je de keus of je de ruimte weer vult met dingen die je dierbaar zijn of dat je de ruimte leeg laat.

de herfst is begonnenDaarnaast neem ik tijd om de balans op te maken nu de herfst is begonnen. Waar wil ik komende periode meer tijd aan besteden, wat wil ik nog ontwikkelen en leren? En hoe kan ik daar ruimte voor creëren? Zijn er activiteiten die ik los kan laten? Zijn er overtuigingen en meningen die me niet meer dienen en die het leren in de weg zitten? Door hier bewust bij stil te staan, kan ik keuzes maken en ook figuurlijk ruimte maken voor nieuwe dingen. De herfst en winter zijn voor mij echt de tijd om een cursus te doen, nieuwe boeken te lezen, online filmpjes te bekijken om op die manier nieuwe inzichten op te doen.

Ik heb eerder berichten over de herfst geschreven, die vind je hier.