Het verhaal van Annemiek
Veel mensen hebben niet echt een voorstelling bij Paardencoaching. Daarom lijkt het me een goed idee om regelmatig een blog te schrijven over wat er zoal gebeurt tijdens een sessie paardencoaching. Paardencoaching werkt op vele niveaus en is er voor vele doelgroepen. In mijn verhaal noem ik geen namen of gebruik ik gefingeerde namen en probeer ik de situatie zo te omschrijven dat de persoon/personen in kwestie zich veilig voelen.
Vaak gaan de verhalen over paardencoaching in op het geestelijke niveau. Blokkades worden gezien en daardoor kan er aan gewerkt worden. Ik werk veel samen met mensen uit speciale doelgroepen, daar werken we vooral via ervaringsleren. Maar paardencoaching kan ook op lichamelijk niveau werken. Daar gaat onderstaand stuk over.
Het verhaal van Annemiek (gefingeerde naam)
Het eerste verhaal wat ik wil vertellen is het verhaal van Annemiek, haar begeleid ik al een tijdje. Zij is toen ze klein was veel in contact met paarden geweest, omdat haar vader paarden had. De laatste jaren is dat contact minimaal en dat mist ze vreselijk. Het is voor Annemiek niet zo gemakkelijk om zelf actie te ondernemen om zo de paarden een grotere rol in haar leven te geven. Ze zit in een rolstoel en ze heeft te maken met spasticiteit (blijvend verhoogde spierspanning). Dit beperkt haar zeer in haar vrijheid.
Ontdekkingstocht
Nu zijn wij een aantal weken aan het ontdekken wat wij kunnen doen met de paarden. Ze kan niet met de rolstoel in de bak, dus het is best even puzzelen naar de mogelijkheden. Het kijken naar andere deelnemers vindt ze heel mooi en waardevol, maar dan is het eigen contact met de paarden minimaal. Inmiddels ken ik de paarden van deze locatie wat beter, en zijn de paarden gewend aan de rolstoel. Nu zijn we zo ver dat we samen de paarden buiten zetten, dat we samen gaan wandelen met de paarden en dat we de paarden voorzichtig kunnen borstelen. Het contact met de paarden is er nu dus wel. Het is heel bijzonder om te zien hoe de paarden met haar rolstoel omgaan, en hoe ze op Annemiek gericht zijn.
Ontspanning
Dat geeft Annemiek veel voldoening. Ze vindt het prachtig om herinneringen op te halen aan de tijd waarin ze met haar vader met de paarden bezig was. Maar het mooiste cadeau dat ze van de paarden krijgt, is dat Annemiek veel meer ontspannen is. Zodra ze thuiskomt na het paardencoachen valt ze in slaap! Ontspanning is voor mevrouw heel belangrijk. Want als ze geestelijk ontspannen is, is haar lichaam ook meer ontspannen en dat voorkomt dat ze spasmen krijgt. Na een sessie paardencoaching kan ze twee en halve dag voelen aan haar lichaam dat het beter aanvoelt. Daarna komen de spasmen vaak weer terug. Annemiek is aan het onderzoeken of er mogelijkheden zijn om het aantal sessies in de week op te voeren. Maar daarbij loopt ze aan tegen de regels en de budgetten waardoor het best lastig is.
Wat mij raakt
Wat mij als paardencoach raakt in dit verhaal is dat er zo weinig nodig kan zijn om iemand een stapje in de goede richting te helpen. Wij, de gezonde mensen, hebben het vaak zo druk, zijn zo bezig met onze carrière en alles wat daarbij komt kijken dat we vergeten om stil te staan bij de bijzondere momenten in het leven. En die momenten zijn vaak klein maar onbetaalbaar.
Comments are closed.